Om matfusk.se

Här kan du läsa om idén bakom matfusk.se.

Grundidén
Idén eller kanske snarare önskemålet till en sådan här webbsida, har vuxit fram under många år. Självupplevda tråkiga erfarenheter har staplats på hög. Varför ser det ut som det gör? Varför gör ingen något åt det?
Jag menar då, fusket med vår mat.
Under årtionden återkommer samma fusk, om och om igen. En del kan förstås hamna under någon kategori som  att "så här är våra produkter". Men påfallande ofta ser man tydligt att man försöker dölja verkligheten. Du ser bara verkligheten när du köpt varan, och öppnat den hemma. Det tycker jag är fusk.
Särskilt just nu, 2022, så verkar trenden att krympa förpackningar öka. Men det har pågått länge. Producenter vill uppnå konkurrensfördelar genom att sätta ett lägre pris per förpackning. De verkar tro att du och jag är lite korkade och inte ska upptäcka det. Det funkar säkert en kort tid innan det upptäcks. Det tycker jag är fusk.
Det finns många sätt att sluta ge konsumenten valuta för vad man betalar för. Allt går inte att räkna upp här.
Det är där du kommer in i bilden. Ge mig och alla som besöker den här sajten, dina upplevelser om matfusk. Du gör det enkelt genom att ta en bild, skriva en kort text och skicka det till oss. Varje kategori här till vänster har ett formulär du kan använda för att skicka in ditt bidrag.

Syfte med sajten
Ja, syftet är förstås att tydligt tala om för dem som producerar vår mat, och tjänar pengar på det, att vi inte tolererar att det fuskas.
I förlängningen finns då en förhoppning om att det ska leda till bättre produkter, utan medvetet fusk.
Det kan förstås också gynna producenter som inser att kvalitet kan löna sig. Konsumenten visar det genom att köpa deras produkter.

För att sajten ska fungera har vi satt upp upp några riktlinjer. Du kan se dem här nedanför.
Våra riktlinjer just nu
- Vi vill hålla en trevlig ton på sajten. Inlägg kan därför komma att redigeras.
- För att man ska kunna visa på att det rör sig om fusk bör man kunna utesluta att det rör sig om misstag.
- Vi tar inte upp frågor om smak, doft och textur.
- Vi tar inte upp sådant som rör prissättning så länge som det inte kan landa under kategorin krympflation. För frågor som rör prissättning hänvisar vi till Matpriskollen.
 - Vi tar inte upp sådant som rör äkthet, och nyttighet. Då hänvisar vi till sajten Äkta vara.


Vi som har skapat den här sidan heter Jan och Stina Wikner. Vi driver den helt ideellt. Sidan sponsras av sweol.com, sweol-info.se och Wikners Förlag AB.